Kişinin kalori ihtiyacı yaş, boy, kilo, cinsiyet ve fiziksel aktivite düzeyi gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Gün içerisinde tükettiğimiz besinlerin kalorisi, kilo kontrolü aşamasında önemlidir. Basit bir matematik hesabı ile alınan kalori miktarı harcanan kalori miktarından fazla olduğunda kilo alımı gerçekleşir. Ama asıl önemli olan nokta besinlerin kalorisinden ziyade içeriğindeki makro ve mikro besin öğeleridir. Besinlerin içeriğindeki karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve lif miktarları toplam kalori değerinden çok daha önemlidir. Örneğin, aynı kalorideki bir omega-3 kaynağı olan somon ile trans yağdan zengin patates kızartmasının vücuda etkilerinin aynı olması beklenemez. Besinlerin sindirim sistemimizde kullanımı farklı olabilir, bu sebeple tüketilen gıdaların vücuda etkisi farklı olacaktır. Aynı zamanda, kalorisinin yüksek olması bir besini zararlı, kalorisinin düşük olması yine bir besini yararlı yapmaz.
Ayrıca, kişinin tükettiği besinlerin kalorisini sürekli olarak hesaplaması bir süre sonra kişide takıntı haline gelebilir ve ilerleyen zamanlarda bir yeme bozukluğuna sebep olabilir. Hiçbir bireyin yemek yeme eylemini olumsuz bir davranış olarak görmemesi gerekir.
Sonuç olarak, tükettiğimiz besinlerin kalorisinden çok içeriğine dikkat edelim. Asıl önemli olanın dengeli ve yeterli beslenmek olduğunu unutmayalım. Çünkü besinler bir sayıdan fazlasıdır.