Böbrek Hastalıklarında Beslenme

2023-01-02

Böbrekler vücudun atık sistemi olarak görev yaparlar. Beslenme yolu ile aldığımız besinler sindirim sisteminde bir çok işlemden geçer. Besinlerin sindirim sürecinde kullanılmayan bölümlerinin vücut dışına atılması işlemi hayati bir önem taşımaktadır. Böbreklerden birinin veya ikisinin yeteri kadar görevlerini yerine getiremediği durumlarda, vücut dışına atılması gereken sıvı atıklar, vücut içerisinde toplanmaya başlar. Bu olumsuzluğun sonucu olarak vücutta toksinlerin artması ve kandaki üre ve kreatinin gibi yapıların değerlerinin artmasına neden olur. 

Böbrek Hastalıklarında Beslenme konusu böbrek hastalığının tedavi sürecinde hastanın hayat kalitesinin yükselmesinde ve ortaya çıkması muhtemel yan etkilerin önlenmesinde önemli bir yere sahiptir. Böbrek hastalarının tedaviye cevap vermesinin en temel koşulu doğru bir beslenme programının uygulanmasıdır. Her hastanın, hastalık derecesine ve içinde bulunduğu koşullara göre farklı bir diyet ve beslenme programı hastanın doktoru ve diyetisyen tarafından belirlenir. 

Böbrek Hastalıklarında Bu Alışkanlıkları Kazanmaya Çalışın: 

Tuz kullanımınızı mümkün olduğunca sınırlandırmaya çalışın. 

Yemek öğünlerine gereken önemi göstermeniz önemlidir. Öğün atlamadan, verilen beslenme programına sadık kalarak böbrek hastalıklarının önüne geçebilir veya fonksiyon bozukluğunun ilerlemesi önlenebilir. 

Böbrek Hastalıklarında Beslenme kadar sıvı tüketimi de çok önemlidir. Fazla veya az tüketimi sonucu filtrasyonla ilgili problemlerin çıkmaması için diyet programında size özel olarak önerilen su miktarına uyulmalıdır. 

Tüketilen besinler kadar, besinlerin pişirilme şekilleri de çok önemlidir. Besinler haşlama, ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılarak yemeye hazır hale getirilmelidir. Derin yağda kızartma gibi sağlıksız pişirme şekillerinden mümkün olduğunda uzak durulmalıdır. 

Böbrek Hastalıklarında Uzak Durmanız Gereken Besinler: 

  • • Salamura, salça, paketli gıdalar ve konserveler hazırlanışları gereği bol miktarda tuz içermektedirler. 

  • • Sucuk, sosis, salam ve pastırma gibi özellikle ısıl işlem görmüş bu tip gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Bu tür besinlerin sıklıkla tüketilmesi böbrek fonksiyonlarının olumsuz olarak etkilenmesine neden olmaktadır. 

  • • Yemek hazırlarken yapay tatlandırıcılar içeren et veya tablet bulyon tabletlerini tercih etmeyin. Pratikliği nedeniyle tercih edilen bulyon tabletlerin yerine kendi hazırladığınız tavuk ve et suyunu kullanmanız böbrek sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. 

  • • Ciğer, böbrek, yürek, dil gibi sakatat çeşitleri yüksek oranda kolesterol barındırmaktadırlar. Yüksek kolesterol içermeleri nedeniyle beslenme listelerinde yer almaması gerekmektedir. 

  • • Beslenme için verilen programın üzerine çıkılmaması hastalığın ilerlenmesinin önlenmesine yardımcıdır. Fakat bilinmesi gereken diğer bir konuda listede belirtilen porsiyonlardan daha az miktarda tüketilmesi de uygun değildir. Vücut için gerekli enerji karbonhidrat ve yağlardan sağlanmaktadır. Eğer belirlenen miktardan az besin alınırsa vücut enerji ihtiyacını karşılamak için kendi yapı taşlarını kullanmaya başlayacaktır. 

 

Diyetisyen Seher İLHANLI 

WHATSAPP